• ZAŠTO VAŠU KOVANICU PONUDITI NAMA?
 • Tvrtka smo sa višegodišnjim iskustvom u profesionalnoj procjeni i otkupu numizmatike (starog kovanog novca i novčanica) i faleristike (odlikovanja i medalja).
  Ovlašteni smo zastupnici za Republiku Hrvatsku najveće svjetske kompanije za autentifikaciju, procjenu i gradaciju kovanica. Gotovo da u svijetu nema ozbiljne aukcijske kuće, koja nudi vrijednije kovanice, a da nisu certificirane od strane NGC-a. eBay na svojim aukcijama ne dozvoljava prodaju kovanica čija je vrijednost preko $2500, a da nisu certificirane od strane NGC-a.
 • KOJE KOVANICE PROCJENJUJEMO I OTKUPLJUJEMO?
 • Vršimo profesionalnu procjenu svih vrsta kovanica neovisno o materijalu izrade (zlato, srebro, bakar, bakar-nikal, bronca, aluminij, cink, nikal, željezo, čelik…) i neovisno u kojem je povijesnom razdoblju iskovana, te neovisno o stupnju očuvanosti u kojem se kovanica nalazi. Otkup vršimo samo nakon što procjena pokaže da se radi o tržišno isplativom otkupu.
 • OTKUPLJUJEMO LI INVESTICIJSKE ZLATNIKE I SREBRNJAKE?
 • U našem je fokusu prvenstveno otkup numizmatički zanimljivih zlatnika i srebrnjaka, klasični investicijski zlatnici i srebrnjaci NISU predmet našeg poslovanja i interesa. Predmet našeg poslovanja NISU ni bilo koji drugi predmeti od plemenitih metala (nakit, posuđe, lom zlata, poluge, granule…).
 • ŠTO OZNAČAVA POJAM “NUMIZMATIČKA VRIJEDNOST” KOVANICE?
 • Numizmatička vrijednost kovanice je stvarna tržišna vrijednost koju kovanica postiže kada ju kolekcionar kupuje za svoju kolekciju. Kod nekih kovanica, iskovanih od plemenitih materijala, vrijednost određuje jedino materijal od kojeg je iskovana i njezina težina (ovo je najčešće slučaj kod tzv. “investicijskih zlatnika” i “investicijskih srebrnjaka”). No postoje i kovanice čija vrijednost ne ovisi direktno o težini materijala od kojega je iskovana. Nije rijetko da kovanica ima veću numizmatičku vrijednost nego što vrijedi sam materijal od kojeg je načinjena (za detaljnije objašnjenje pogledajte ispod podnaslov Nije zlato sve što sja). Tvrtke koje se bave otkupom zlata i srebra, otkupljuju sirovinu (materijal od kojeg je kovanica načinjena), te se u svojoj procjeni oslanjaju najviše na vagu (težinu same kovanice). Naša djelatnost se ne bazira na otkupu plemenitih metala, već na otkupu kovanica koje imaju numizmatičku vrijednost, ne ovisno o materijalu od kojeg su iskovane.
 • KAKO SE ODREĐUJE I TKO MOŽE ODREDITI STVARNU “NUMIZMATIČKU VRIJEDNOST”?
 • Da bismo profesionalno i kvalitetno odredili stvarnu numizmatičku vrijednost Vaše kovanice potrebno je utvrditi:
  – njezinu autentičnost (nažalost uvijek postoji mogućnost, posebice kod rijeđih primjeraka, da se radi o kopiji ili nekoj vrsti replike)
  – učestalost (rijetkost) tog tipa kovanice

  – stupanj očuvanosti u kojem se kovanica nalazi
  – trenutno stanje ponude i potražnje na tržištu za navedenu kovanicu
  Da bismo profesionalno i kvalitetno odredili stvarnu numizmatičku vrijednost potrebno je veliko iskustvo na tom području, te izvrsno poznavanje trenutnog stanja numizmatičkog tržišta. To nije posao koji se može naučiti preko noći, potreban je dugogodišnji ozbiljan i predan rad i naravno strast i ljubav prema kolekcionarstvu.
 • “NUMIZMATIČKA VRIJEDNOST” SE NE MOŽE IZMJERITI SAMO SA VAGOM
 • Isti tip kovanice, a druga godina kovanja (izdanja) može jako utjecati na njezinu numizmatičku vrijednost. Kao primjer možemo uzeti Austro-Ugarsku kovanicu od 5 korona. Ona je kovana u periodu od 1900. do 1909. godine, te postoji 5 različitih godina kovanja. 1909. godine je otkovano 1.298.970 komada, a 1906. godine samo 1.263 komada. Težina i sastav svih kovanica od 5 korona, neovisno o godini kovanja, je 24,00 grama srebra čistoće .900. Većina otkupljivača srebra za kovanicu iz 1906. i 1909. godine ponudit će Vam ISTI IZNOS, jer obje na vagi pokazuju istu težinu i od istog su materijala.
5 1906
5 KORONA 1906.
14,00 eura
5 1909
5 KORONA 1909.
14,00 eura
 • Mi u toj kovanici ne vidimo samo sirovinu srebra i njezinu težinu, već numizmatičku vrijednost i razlikujemo rijetkost godine kovanja. MI PLAĆAMO (za uredno očuvani primjerak):
5 1906
5 KORONA 1906.
2.000,00 eura

5 1909
5 KORONA 1909.
14,00 eura
 • Vjerujemo da ćete se složiti da je puno bolje dobiti 2.000,00 eura umjesto 14,00 eura, a i da bi bilo prava šteta da rijedak primjerak završi u talionici srebra. Cilj našeg otkupa nije od Vas otkupiti kovanicu koju ćemo kasnije pretopiti i iskoristiti ju kao sirovinu, već otkupiti kovanicu koja ima svoju numizmatičku vrijednost, te je zbog toga zanimljiva kolekcionarima. Naš otkup ne pretvara stare kovanice, koje su svjedoci povijesti, u sirovinu, već ih usmjerava u ruke kolekcionara koji će istu brižno pohraniti i čuvati u svojoj kolekciji. Time pomažemo očuvanju numizmatičkih predmeta kao jednih od najvažnijih svjedoka povijesti.
 • “NIJE ZLATO SVE ŠTO SJA…”
 • Većina otkupljivača zlata i srebra neće Vam ponuditi otkup kovanica koje su od nekog ne plemenitog materijala (bakar, bakar-nikal, bronca, aluminij, cink, čelik, željezo…). To ne znači da samo zlatne ili srebrne kovanice imaju značajniju numizmatičku vrijednost. Kao primjer, za ovo, poslužit će nam kovanica iz Sjedinjenih Američkih Država od 1 centa iz 1877. godine. Ona je izrađena od 3,11 grama bronce. Kao materijal nije posebno vrijedna (vrijednost 3,11 grama bronce je oko 0,03 eura), te ju nigdje niti nećete moći prodati kao materijal, ali ta kovanica ima visoku numizmatičku vrijednost. Za navedenu kovanicu u očuvanom stanju (kao primjer na slici) MI PLAĆAMO 1.000,00 EURA.
Cent
1 CENT 1877.
1.000,00 eura
 • Za usporedbu zlatnik iste težine (3,11 grama) vrijedio bi oko 150,00 eura. Vidimo da na ovom primjeru vrijedi ona stara narodna nije zlato sve što sja, jer mala brončana kovanica može biti 6 puta vrijednija od zlatne!!!
 • Primjera, kao ovih, u numizmatičkom svijetu ima dosta. Vjerujemo da ste iz navedenih primjera razumjeli što znači numizmatička vrijednost. Zbog toga procjenu Vašeg starog novca prepustite stručnim i ovlaštenim osobama s područja numizmatike. Samo na taj način možete iz svojeg starog novca izvući maksimalnu vrijednost.