Novcanice
 • ZAŠTO VAŠU NOVČANICU PONUDITI NAMA?
 • Tvrtka smo sa višegodišnjim iskustvom u profesionalnoj procjeni i otkupu numizmatike (starog kovanog novca i novčanica) i faleristike (odlikovanja i medalja).
  Ovlašteni smo zastupnici za Republiku Hrvatsku najveće svjetske kompanije za autentifikaciju, procjenu i gradaciju novčanica. Gotovo da u svijetu nema ozbiljne aukcijske kuće, koja nudi vrijednije kovanice, a da nisu certificirane od strane PMG-a. eBay na svojim aukcijama ne dozvoljava prodaju kovanica čija je vrijednost preko $2500, a da nisu certificirane od strane NGC-a.
 • KOJE NOVČANICE PROCJENJUJEMO I OTKUPLJUJEMO?
 • Vršimo procjenu i otkup SVIH vrsta novčanica neovisno o državi izdavanja, povijesnom periodu izdavanja i stupnju očuvanosti u kojem se novčanica nalazi. Otkupljujemo važeće novčanice, a isto tako i ne važeće novčanice. Otkup vršimo samo nakon što procjena pokaže da se radi o tržišno isplativom otkupu.
 • ŠTO ZNAČI POJAM “NUMIZMATIČKA VRIJEDNOST”?
 • Numizmatička vrijednost starog novca (kovanica ili novčanica) je stvarna tržišna vrijednost koju numizmatički predmet postiže kada ga kolekcionar kupuje za svoju kolekciju. Kod novčanica koje su u optjecaju (za čiju vrijednost jamči centralna banka koja ju izdaje), minimalna vrijednost je nominalna vrijednost, no kod novčanica koje više nisu u optjecaju, te za one koje više nisu razmjenjive u centralnoj banci, vrijednost ovisi o više faktora, ponajviše o količini nezamijenjenih novčanica koje su ostale na tržištu i o ponudi i potražnji na numizmatičkom tržištu (za detaljnije objašnjenje pogledajte ispod podnaslov Vrijedi li svaka novčanica onoliko koliko piše na njoj?).
 • KAKO SE ODREĐUJE I TKO MOŽE ODREDITI STVARNU “NUMIZMATIČKU VRIJEDNOST”?
 • Da bismo profesionalno i kvalitetno odredili stvarnu numizmatičku vrijednost Vaše novčanice potrebno je utvrditi:
  – njezinu autentičnost (nažalost uvijek postoji mogućnost da se radi o kopiji ili nekoj vrsti replike, no kod novčanica je to puno rjeđe slučaj nego kod kovanica)
  – učestalost (rijetkost) tog tipa novčanice
  – stupanj očuvanosti u kojem se novčanica nalazi
  – trenutno stanje ponude i potražnje na tržištu za navedenu kovanicu
  Da bismo profesionalno i kvalitetno odredili stvarnu numizmatičku vrijednost potrebno je veliko iskustvo na tom području, te izvrsno poznavanje trenutnog stanja numizmatičkog tržišta. To nije posao koji se može naučiti preko noći, potreban je dugogodišnji ozbiljan i predan rad i naravno strast i ljubav prema kolekcionarstvu.
 • VRIJEDI LI SVAKA NOVČANICA ONOLIKO KOLIKO PIŠE NA NJOJ?
 • Odgovor je ne. U slučajevima kada novčanica više nije u optjecaju, ali ju centralna banka koja ju je izdala još uvijek zamjenjuje, ona vrijedi minimalno kolika joj je nominala (koliko je na njoj navedeno), eventualno umanjeno za manji dio mjenjačke provizije. Ukoliko centralna banka, koja izdaje novčanicu, odluči da ju više ne mijenja ona se pretvara za novčano tržište u komad bezvrijednog papira, no ipak joj ostaje numizmatička vrijednost i numizmatičko tržište, te je kao takva zanimljiva kolekcionarima, a samim time i nama. Kao primjer navodimo dvije najčešće valute kod nas (švicarski franak i talijansku liru), tj. njihove najviše nominale, novčanicu od 1.000 švicarskih franaka i 100.000 talijanskih lira, koje su imale poprilično visoku nominalnu vrijednost, no kada je centralna banka odlučila da više nisu promijenjive postale su za novčano tržište samo bezvrijedni komad papira, no ipak im je ostala određena numizmatička vrijednost.

Švicarska centralna banka plaća 0 kn (ne može se zamijeniti)!!! MI PLAĆAMO 100,00 eura – 200,00 eura (ovisno o očuvanosti)

Talijanska centralna banka plaća 0 kn (ne može se zamijeniti)!!! MI PLAĆAMO 5,00 eura – 10,00 eura (ovisno o očuvanosti)

 • IMA LI SVAKA NOVČANICA BEZ OBZIRA KADA JE BILA I KADA JE PRESTALA BITI U OPTJECAJU NUMIZMATIČKU VRIJEDNOST?
 • Vjerujemo da ste iz ova dva primjera razumjeli da SVAKA novčanica ima numizmatičku vrijednost! Neke imaju malu vrijednost, ali ih ima i vrlo vrijednih. Zbog toga procjenu vašeg starog novca prepustite stručnim i ovlaštenim osobama sa područja numizmatike. Samo na taj način možete iz svojeg starog novca izvući maksimalnu vrijednost.